5 השפעות מפתיעות של תזונה על בריאות הילדים

כולנו מכירים את הקשר בין תזונה איכותית לאורח חיים בריא, אבל מתברר שיש לה כמה השפעות מפתיעות נוספות שגם הילדים שלכם יכולים להרוויח מהן.


תפריט מגוון, בריא, מזין ואיכותי, עוזר לילדים שלנו לגדול ולהתפתח, ומעניק לנו שקט נפשי בידיעה שהם מרגישים במיטבם. ממצאי מחקרים מהשנים האחרונות, מעלים כי לתזונה איכותית יש גם השפעות חיוביות נוספות, שכמה מהן אפילו מפתיעות במיוחד. אז אם חיפשתם מוטיבציה לעזור לדור הצעיר שבבית לאכול בריא יותר – הגעתם למקום הנכון.

1. תמיכה בהגנה החיסונית

הנתון הבא עשוי להפתיע רבים, אבל בין 70 ל-80 אחוזים מהמערכת החיסונית שלנו נמצאת לאורך מערכת העיכול! מה שאומר, שהדרך למערכת חיסון בריאה יותר מתחילה בשמירה על תזונה נכונה. תזונה מאוזנת עוזרת להזין את המערכת החיסונית, ומספקת את הרכיבים הנדרשים לתפקוד בריא של מערכת העיכול. התוצאה היא שילדים שאוכלים בריא יותר נהנים לא רק מתפקוד תקין של מערכת העיכול שלהם, אלא גם מהגנה חיסונית טובה יותר.

איך משיגים את המטרה?

על ידי צריכת סיבים תזונתיים. הסיבים ממלאים תפקיד חשוב בתמיכה במערכת עיכול בריאה, שפועלת בצורה מיטבית. סיבים תזונתיים, הנקראים גם פרה-ביוטיקה, מהווים מצע מזון לחיידקים הידידותיים (פרוביוטיקה) במערכת העיכול, וכך מאפשרים לשגשוגם ולחיזוק ההגנה החיסונית. תרומה נוספת של הסיבים התזונתיים היא למערכת העיכול, באמצעות סיוע לעיכול קל ויציאות תקינות. ניתן למצוא אותם במאכלים כמו דגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות, שיבולת שועל ומיני אגוזים.

חשוב שתדעו, אבקה להכנת שייק פדיאשור* מכילה סיבים תזונתיים ופרו-ביוטיקה המסייעים לילדים לעיכול מיטבי והגנה חיסונית.

2. השפעה על התנהגות והצלחה בלימודים

זה קורה לכולנו בשלב כזה או אחר. אנחנו מחמיצים את ארוחת הבוקר או מדלגים על ארוחת הצהריים, ותוך כמה שעות מתחילים להרגיש את השפעת הרעב. דעתנו מוסחת, אנחנו מתקשים להתרכז ולפעמים, אם להודות באמת, אפילו נעשים קצת עצבניים. ילדים חווים את אותם התסמינים כשהם מדלגים על ארוחות, וזה ללא ספק עשוי להשפיע על ההתנהגות והריכוז שלהם.

בבתי ספר בהם מתקיימות תוכניות שכוללות ארוחות בוקר משותפות, הוכחה השפעה חיובית על התנהגות התלמידים וגם על הצלחתם בלימודים. התוצאות הללו בלטו בייחוד בקרב ילדים שהתמודדו עם חוסרים תזונתיים.1 למעשה, מעל לשני שליש מהתלמידים שסבלו מחוסרים תזונתיים, חוו ירידה בבעיות הרגשיות וההתנהגותיות שלהם תוך חצי שנה מתחילת תוכנית ארוחת הבוקר.2  89% מהמורים שהשתתפו בדוח שבחן את ההשפעות הללו, העידו כי אכילת ארוחת הבוקר בבית הספר שיפרה משמעותית את יכולת הריכוז של הילדים.3

איך משיגים את המטרה?

תזונה מאוזנת וארוחות מסודרות יכולות למנוע את הסחת הדעת ומצבי הרוח, ולעזור לילדים להתחיל את היום על הצד הטוב ביותר. ילדים רבים מחקים את מה שהם רואים, כך שדרך אחת לעזור לילדכם היא לבחור באוכל ושתייה בריאים. ההמלצה היא לאכול ארוחות בריאות ומסודרות בעצמכם, לדוגמה: 2 פרוסות לחם מקמח מלא עם גבינה ובתוספת ירקות או קערת דגני בוקר מלאים, לא ממותקים ועם יוגורט או חלב. בגלל ששעות הבוקר ידועות בעומס שלהן ולא תמיד יש לנו זמן לארוחות בוקר משפחתיות, אבקה להכנת שייק פדיאשור יכולה לספק לילדים פתרון מזין ונוח. שייק פדיאשור משמש כהשלמה תזונתית, עשירה בוויטמינים ומינרלים שעוזרת להתחיל את היום על הצד הטוב ביותר.

3. שמירה על פעילות גופנית סדירה

פעילות גופנית עוזרת לילדים להרגיש טוב יותר באינספור מובנים. ילדים פעילים גופנית לא רק מרגישים טוב יותר אלא גם מתפקדים טוב יותר, ונוטים להצליח יותר בלימודים מילדים שאינם פעילים.4 תזונה מאוזנת שמכילה את כל אבות המזון תעזור להבטיח שלילדכם יהיו שרירים חזקים, עצמות בריאות, ומספיק אנרגיה כדי לשחק וליהנות בכל יום מחדש.

איך משיגים את המטרה?

כדי לייצר אנרגיה בכמות שתעזור לילדים להישאר פעילים, הגוף שלהם זקוק לתזונה מגוונת ומאוזנת לאורך היום ולכמות מספקת של אבות המזון – פחמימות, חלבונים ושומנים. כשצורכים את שלושתם יחד, תהליך העיכול שלהם איטי יותר ולכן האנרגיה מספיקה לשמש את הילדים למשך זמן ארוך יותר. אבקה להכנת שייק פדיאשור מכילה שילוב מאוזן של אבות המזון ולכן מספקת אנרגיה שעוזרת לילדים לשמור על פעילות גופנית סדירה.

4. התפתחות קוגנטיבית

תזונה איכותית חשובה גם להתפתחות הקוגנטיבית של ילדים, לשם כך נדרשים רכיבים תזונתיים רבים, האיזון ביניהם הוא מה שמוביל לתוצאה הרצויה. DHA (חומצת שומן אומגה 3) משפיעה על ההתפתחות הקוגניטיבית והוויזואלית, ויטמין B עוזר ליצירת מוליכים עצביים, ויטמין E מגן על קרומי המוח וויטמין D עוזר למנוע מחלות מוח ניווניות.5

איך משיגים את המטרה?

תזונה מאוזנת ומגוונת היא הבסיס להתפתחות תקינה של ילדים, ואחד מהכלים העיקריים שעוזרים להם לגדול ולממש את הפוטנציאל שלהם. DHA מסוג אומגה 3, היא חומצת השומן הבולטת ביותר מבין אלה שנדרשות לשמירה על בריאות המוח, אבל הגוף לא מסוגל להפיק אותה בכמות מספקת בכוחות עצמו. לכן ילדים חייבים לצרוך אותה באופן קבוע, כדי לתת לגוף את המענה המתאים. ניתן להשיג DHA ממאכלים כגון סלמון, טונה וביצים מועשרות באומגה 3, וגם שייק  פדיאשור מהווה מקור איכותי לכל הרכיבים שהוזכרו.

5. יחס חיובי למזון בריא

בעולם המזון המהיר והרגלי האכילה המאתגרים של ימינו, ילדים עלולים לפתח מערכת יחסים בעייתית עם אוכל בשלב מוקדם בחיים. המצב הזה הופך ארוחות משפחתיות רבות לאתגר, אבל צריך לזכור שההשפעה שיש לנו על הגישה של ילדינו לאוכל, גדולה יותר ממה שנדמה לנו. הורים רבים מנסים לוודא שהילדים שלהם אוכלים בריא באמצעות הדרישה לראות "צלחת ריקה" בסוף הארוחה, או על ידי הניסיון לגרום לילדים לאכול מזונות שהם לא אוהבים. למרות שהכוונה שמאחורי הגישה הזו היא חיובית, התוצאה עשויה להיות הפוכה מהמצופה.

איך משיגים את המטרה?

להורים יש השפעה ברורה על מערכת היחסים של ילדיהם עם אוכל,6 אבל כולנו יודעים שלא תמיד קל לעצב את ההתנהגות שאנחנו רוצים לילדינו. אחת מהדרכים החיוביות ביותר לשיפור היחס של ילדים בנוגע לתזונה, היא להחדיר בהם גישה חיובית כלפי מזון ולא להפוך את המזון לזירה למאבקים. מכיוון שלעתים ילדים פשוט מחקים את ההרגלים השליליים שלנו, הפתרון המוביל הוא לשמש עבורם דוגמה חיובית במהלך כל ארוחה. הגדילו את החשיפה שלהם למגוון מזונות עשירים ברכיבים תזונתיים, אכלו אותם בעצמכם ואפשרו לילדים לבחור את הפתרון הבריא שיעדיפו.

 

 

מקורות:

  1. Basch CE. Breakfast and the achievement gap among urban minority youth. J Sch Health.2011;81(10):635-640.
  2. Kleinman RE, et al. Diet, breakfast, and academic performance in children. Ann Nutr Metab.2002;46(suppl 1):24-30.
  3. Hayes D, et al. Proceedings of the Learning Connection Summit. Nutrition Today.2014;49(1):18-25.
  4. http://iom.nationalacademies.org/Reports/2013/Educating-the-Student-Body-Taking-Physical-Activity-and-Physical-Education-to-School.aspx. Accessed 11/30/15.
  5. Bourre JM. Effects of Nutrients (in Food) on the Structure and Function of the Nervous System: Update on the Dietary Requirements for Brain. Part 1: Micronutrients. J Nutr Health Aging.2006 Sep-Oct;10(5):377-85.
  6. Branen L, Fletcher J. Comparison of college students’ current eating habits and recollections of their childhood food practices. J Nutr Educ.1999;31:304-310.

*בהמלצה ובפיקוח רפואי ו/או דיאטן-תזונאי
להכנת מנת משקה פדיאשור יש להוסיף 5 כפיות מדידה (המצורפת לפחית)  ל-190 מ"ל מים, מומלץ להגיש קר